05 Ağustos 2016

B2B E-Ticaretin Faydaları

sitebizden web tasarım haberleri

E-Ticaret aslında sadece internet üzerinden yapılan ticaret değildir. Elektronik ticaretin kısaltması olan eticareti farkında olmasak da 1980 li yıllardan beri yapıyoruz. Televizyon üzerinden pazarlaması ve satışı yapılan ürünler de aslında eticaret modellerindendir. Fakat internetin her eve hatta her cebe girmesiyle aynı hızda eticaret de gelişmiştir.

E-Ticaret aslında sadece internet üzerinden yapılan ticaret değildir. Elektronik ticaretin kısaltması olan eticareti farkında olmasak da 1980 li yıllardan beri yapıyoruz. Televizyon üzerinden pazarlaması ve satışı yapılan ürünler de aslında eticaret modellerindendir. Fakat internetin her eve hatta her cebe girmesiyle aynı hızda eticaret de gelişmiştir.


"Samsun

Eticaretin de kendi dinamikleri vardır ve birbirine benzer görünse de amaçlarına göre eticaret de farklı modellere göre isimlendirilir. Yaygın olarak 2 modeli kullansak da aslında 4 farklı e-ticaret modeli vardır. Biz bu yazımızda Firmalar arası eticareti inceleyeceğiz.


B2B ( Bussiness To Bussiness  / Firmadan Firmaya )

Bu model eticaret sistemleri isminden de anlaşılabileceği gibi bir firmanın başka bir firmadan ürün, hizmet ve/veya bilgi satın almasıdır. B2B e-ticaret modelinde perakende satış yapılmaz. Yani son kullanıcılara satış yerine firmaların kendi aralarında yaptıkları ticaretin elektronik ortamda yapılan halidir. Bir toptancının bayilerine yaptığı toptan satışları örnek verebiliriz.

Bu eticaret modelinin hızla gelişmesinin nedenleri:


"B2BHata Riskini En Aza İndirir : Toptancıların ürünlerini satarken sık yaşadıkları sorunlardan biri de  hatalı sipariştir. Bayiler ürün satın alırken ( telefonla veya faxla sipariş verdikleri düşünüldüğünde ) yanlışlıklar yapılabilir. Örneğin bir ürünü sipariş veren bayi bunu telefonda söylerken hata yapılmış olabilir veya siparişi alan personel yanlış not almış olabilir. B2B siparişlerde sipariş veren kişi bunu ekrandan gördüğünden böyle bir hata yapma riski çok azdır. Siparişi alan toptancının bu konuda hata yapma riski sıfıra indiğinden hata riskini ciddi oranda azaltır.


Envanter Sorunu Olmaz: Stokları anlık aktarabilen iyi bir eticaret yazılımıyla stoklar sisteme hemen aktarıldığında sipariş verecek bayiler de stokları görebilir ve sipariş adetlerini o envantere göre verebilirler. Geleneksel sipariş yöntemlerinde ise her seferinde her ürüne ait stok sorulmalıdır. Bu da işleri yavaşlatır ve yine stok sayılarında hata yapma riskini arttırır.


Pazarlama Maliyetlerini Düşürür: B2B eticaret yönteminde toptancıların pazarlama ekibi bayi ziyaretlerine gittiğinde saatlerce siparişleri not almak veya pazarlık yapmak zorunda kalmaz. Bayilerin iş yoğunluğu içinde pazarlamacılara fazla zaman ayırmak istemediğinden çoğu zaman verecekleri siparişleri bile erteleyebilirler. B2B bunun rahatlıkla önüne geçer anlık kampanyalardan bile anında bayilerine bilgi gönderebilir ve pazarlama ekibinin ulaşamayacağı alanlara saniyeler içinde ulaşabilir. Ülkenin güneyinde üretim yapan bir firmanın en batıdaki bayilerine pazarlamacı göndermeden ulaşabilmesinin neredeyse tek yolu internet üzerinden ticarettir.


Muhasebe Maliyetlerini Düşürür: Siparişlerin telefonla alınması sonra bu siparişlerin yazılıma aktarılması tekrar teyid alınması gibi iş yüklerini B2B iş eticaret modeli ortadan kaldırdığı gibi sipariş durumunun sorulması, firmanın daha önce verdiği hesapları incelemek için muhasebeyi araması ve mutabakat için bazen saatlerce telefon görüşmesi gibi dertleri de ortadan kaldırır. B2B eticaret modelinde siparişi veren kişi eski siparişlerini, yaptığı ödemeleri, kalan bakiyesini ve sipariş durumlarını panelinden rahatlıkla takip edebilir. Böylece çok büyük firmalar bile küçük bir muhasebe ekibiyle neredeyse hiç telefon görüşmesi yapmadan bayilerine hizmet verebilirler.


Satışları Arttırır: Toptancılar yaptıkları kampanyaları anında tüm bayilerine duyurabildiklerinden satışları gözle görülür ölçüde artar. Örneğin envanterinde çok uzun süredir duran ürünleri elinden çıkarmak için çok iyi bir kampanya yapıp bunu tüm bayilerine duyuran bir toptancı aynı gün içinde tüm stoklarını eritebilir.


Tahsilatları Kolaylaştırır: Online Kredi kartıyla ödeme alınabileceği gibi çeşitli taksit avantajları sağlayarak daha hızlı ödeme alınması sağlanabilir. Bazı eticaret sistemlerinde bulunan ön ödeme alabilme gibi imkanlar sayesinde de nakit akışı hızlandırılabilir.



Tüm Haberler