31 Ağustos 2022

Belgesiz Kayıtlar 14 Eylül'de Başlıyor

sitebizden web tasarım haberleri

.com.tr uzantılı domainler için belgesiz kayıtlar 14 Eylül 2022 tarihinde başlıyor.

Belgeli alan adı tescillerinde .com.tr gibi bir alan adı uzantısını tescil edebilmek için bir firma olmanız veya marka tescil belgesine sahip olmanız gerekiyor. Fakat 14 Eylül'den itibaren artık .com.tr uzantısı da diğer domain uzantıları gibi belgesiz olarak alınabilecek.

Bu ne demek?

Normalde  bir firmanız varsa firma adınıza ait oda kaydı gibi firmanın adının yazılı olduğu bir belgeyle başvuru yapıp firmaadiniz.com.tr uzantılı alan adını tescil edebiliyorsunuz. 

Ayrıca firmanız olmasa bile marka tesciliniz varsa aynı şekilde marka tescil belgesinde yazan isimle .com.tr uzantılı alan adını da tescil edebilirsiniz.

14 Eylül'de Ne Olacak?

com uzantılı bir domain almak için herhangi bir alan adı tescil eden firmadan istediğiniz alan adını sorgulayıp daha önce kimse almadıysa nasıl tescil edebiliyoranız .com.tr uzantılı domainleri de bir belge sunmadan alabileceksiniz.

Bu Durum Firmaları Nasıl Etkiler?

domain alım satımı yapan firmalar markalar adına domainleri önceden tescil edip nominal fiyatlarının çok üstüne satabilirler. Örneğin size ait bir Nil adına bir butik var. Nilbutik.com u sizden önce 10$ a tescil edip siz bu domaini istediğinizde de hakları ilk alan kişide olduğundan size 500 $ teklif verebilir. Fakat siz de bu durumda  o kadar ücret ödemek istemeyip firma belgelerinile gidip nilbutik.com.tr yi tescil edebilirdiniz. 

.com.tr alan adı .com gibi ilk alan kuralıyla değil belgeyle tescil edildiğinden, domain alım satım işiyle uğraşanların elinde de  nil butik adına da bir firma kaydı veya marka tescil belgesi olmadığından siz nilbutik.com 'a 500$ vermek yerine gidip .com.tr sini yine normal satış değerinden tescil edebilirdiniz. 

14 Eylülden sonra .com.tr de .com gibi ilk alan kuralıyla tescil edildiğinden artık aracılar .com.tr domainini de sizden önce alıp size yüksek teklif verebilecekler.

 

Peki Firmalar Ne Yapmalı?

.com gibi ilk alan kuralıyla tescil edilen domainler tükendiğinden .com.tr domainler de hızla bitecektir. Domain brokerları ve aracıları domainleri yatırım gibi görüp tescil ederler. 

14 Eylül tarihine kadar firmaların .com.tr uzantılı domainleri boştaysa mutlaka tescil ettirmeli. Çünkü belgesiz com.tr alan adı uzantılarının ön başvurularu açıldı ve şuanda bile sizin markanı için belgesiz başvuru yapmış olabilir ve markanıza ait domaini 14 Eylül tarihinde alabilirler.

 

Firmamı adına olan .com.tr Nereden Tescil Edebiliriz?

.com.tr tescili için gerekli belgeler ve tescil aşamaları konusunda bilgi almak için sitebizden.com iletişim numaralarından bize ulaşabilirsiniz.

Tüm Haberler