07 Mayıs 2019

Domainler için kullanılan .tr uzantısı artık BTK yönetiminde

sitebizden web tasarım haberleri

Uluslararası domain yönetim kuruluşu ICANN Türkiye'de ODTÜ tarafından tescil edilen  .tr uzantısının yönetiminin değişikliği konusundaki talebi onayladı.

 

 

Sadece Türkiye'de tescil edilen .tr uzantısının yönetimi, yetkinin verildiği 1990 yılından beri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde idi. IANA’nın .tr uzantısı yetki kaydı sayfasından da görüleceği gibi, artık .tr uzantısının kontrolü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’na geçti.

IANA’nın devir teslim sürecini açıklayan bir rapor yayınlaması bekleniyor.

Türkiye'de nic.tr üzerinden aşağıdaki domainler tescil edilebiliyor.

 

.tr Uzantlılı Domain Listesi

Web.tr, info.tr ve biz.tr uzantıları belgesiz başvuruya açık olsa da, com.tr uzantısına başvuru yapabilmek için Ticari Sicil Belgesi ya da Marka Tescil Belgesi sunmak gerekiyor. BTK bu kuralları esnetip, com.tr uzantısını genel başvuruya açacak olursa .tr uzantısı yatırım anlamında değer kazanıp kazanmayacağını hep birlikte göreceğiz.

 

BTK 'ya geçtikten sonra domain tescil işlemlerinde bir fiyat artışı olacak mı henüz bilinmiyor. Şu anda marka ve firmalar için .com.tr uzantılı domainleri  senelik 25 TL kişisel  isimsoyisim.com.tr domainleri de senelik 15 TL ye tescil edilebiliyor. .com domainleri ise dolarla satın alındığı için ortalama yıllık 10 USD ye tescil ediliyor.

 

Ayrıca geçtiğimiz yıllarda kullanıma açılan Türkçe karaterli .tr uzantılı domainlerin yönetimi de BTK ya geçmiş olacak. Henüz bir açıklama yapılmasa da mevcut tescil işlemleri aynı şekilde devam edebilir yani Alan Tahsis Formu ile başvurup gerekli evrakları sistem üzerien kaydettikten sonra heyetin onayını beklenilebilir, veya .com gibi ilk alan kuralıyla belgesiz tescile açılabilir. Belgesiz tescil işlemleri yapılırsa .tr domainler yatırım aracı olarak kullanılabilir fakat şuanda .tr domainlerinin yatırım aracı olarak kullanılıp satışı yasak. BTK bu kanunu değiştirecek mi yoksa mevcut yapıyı koruyarak mı tescil ve uzatma işlemlerine devam edecek henüz bilinmiyor.

 

Kullanım Amaçlarına göre .tr uzantılı domainler

 

 

“.com.tr” Gerçek ve tüzel kişiliklerin, esas olarak ticari amaçlı kullanımlarına yönelik alt alan adı.

“.info.tr” Gerçek ve tüzel kişiliklerin, esas olarak ticari amaçlı kullanımlarına yönelik alt alan adı.

“.biz.tr” Gerçek ve tüzel kişiliklerin, esas olarak ticari amaçlı kullanımlarına yönelik alt alan adı.

“.net.tr” İnternete ilişkin erişim hizmeti, internet üzerinden web, portal, tarama, e-posta vb. katma değerli, geniş ölçekli hizmetler ve uygulama servis sağlayıcılığı hizmetleri veren kurum ve oluşumlar için alt alan adı.Ticari özel ve tüzel kişilikler için alt alan adı.

“.org.tr” Vakıf, dernek, sivil toplum örgütü vb. kuruluşlar ve oluşumlar için alt alan adı.

“.web.tr” Kişisel ve kurumsal başvurunun (genel) yapılabildiği ve 'ilk gelen alır', ve 'alan adı – kişi/kuruluş adı ilişkisi aranmaz' ilkeleri ile ad tahsisi yapılan alt alan adı.

“.gen.tr” Kişisel ve kurumsal başvurunun (genel) yapılabildiği ve 'ilk gelen alır' ve 'alan adı - kişi/kuruluş adı ilişkisi aranmaz' ilkeleri ile ad tahsisi yapılan alt alan adı. 2/37

“.tv.tr” Televizyon Sektöründeki tüm tüzel ve özel kişilikler, ve uluslararası programların sahiplerinin kullanımına açılmış alt alan adı.

“.av.tr” Serbest avukatlar, hukuk büroları ve avukatlık ortaklıkları için alt alan adı.

“.dr.tr” Tıp doktorları, doktor ortaklıkları, hastaneler ve Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık kuruluşları için alt alan adı.

“.bbs.tr” BBS (Bulletin Board System) hizmeti veren kuruluşlar ve oluşumlar için alt alan adı.

“.name.tr” T.C. vatandaşları ile Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişilerin kişisel kullanımı için alt alan adı.

“.tel.tr” Türkiye’de yaşayan kişiler ile faaliyet gösteren kuruluşların, Türkiye’de kullandıkları her türlü telefon numarası ile bağlantılı olarak tahsis edilebilen alan adı.

“.gov.tr” T.C. Devlet kurum ve kuruluşları için alt alan adı.

“.bel.tr” T.C. İl, ilçe ve belde belediye teşkilatları için alt alan adı.

“.pol.tr” T.C. Emniyet teşkilatı için alt alan adı.

“.tsk.tr” T.C. Askeri kurum ve kuruluşlar için alt alan adı.

“.k12.tr” T.C. MEB’ce onaylanmış okul öncesi eğitim veren kurumlar, ilköğretim, lise ve dengi okullar için alt alan adı.

“.edu.tr” T.C. YÖK’ce onaylanmış yüksek öğretim kurumları için alt alan adı.

“.kep.tr” Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nca yetkilendirilen Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları'na (KEPHS) yönelik alt alan adı.

Tüm Haberler