01 Temmuz 2014

Google Görseller ve Seo

sitebizden web tasarım haberleri

Birçok blogcu ve webmasterlar sitelerindeki görsellerin arama motorları tarafından indekslenmesi için çok uğraşıyorlar. Bunu maksimuma ulaştırmak için, benzer milyonlarca sitenin arasından, kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarıp arama sonuçlarında ilk sayfaya, hatta ilk sıraya yerleşmeleri gerekiyor.


Birçok blogcu ve webmasterlar sitelerindeki görsellerin arama motorları tarafından indekslenmesi için çok uğraşıyorlar. Bunu maksimuma ulaştırmak için, benzer milyonlarca sitenin arasından, kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarıp arama sonuçlarında ilk sayfaya, hatta ilk sıraya yerleşmeleri gerekiyor.


Bunlara rağmen, Google Görsel Arama sonuçlarında görünebilmek için akla hayale gelebilecek her türlü yolu deniyorlar.


Arama sonuçlarında ilk sıraya yerleşmenin verdiği avantajı anlamayan bazı kişiler var, onlar, diğerlerinin, sitelerini geliştirmek için bu kadar vakit harcamalarına şaşıyorlardır.

Üst sıralamalarda yer almanın zaten biliyor ve bunun faydalarından yararlanmak istiyorsanız, kişisel olarak denediğim bu stratejileri kullanabilirsiniz.

 

Görseli Yeniden Adlandırın

Teknik açıdan, fotoğraf makineleri resimlerinize ‘DC352789.jpeg’ tadında rastgele isimler verir.


Bu yüzden, kullanmadan önce resim dosyalarının isimlerini değiştirmek akıllıca olacaktır. Bunu yapmak için dosyanın üzerine sağ tıklayıp “yeniden adlandır” seçeneğine tıklamanız ve ardından dilediğiniz ismi (fotoğrafı tasvir edebilecek bir isim seçmenizi tavsiye ederim) yazmanız yeterlidir.


Peki Google bunu neden öneriyor?

Çünkü resim dosyasının adı, arama sonuçlarında çıkan bilgilerden biri. Açıklayıcı bir ismi olduğunda, resminiz daha çekici duracaktır. Alttaki iki resim arasındaki farkı incelemeniz, ne demek istedimi anlamanıza yetecektir.

 

Küçük bir tavsiye, ben resimleri adlandırırken yapılacak aramalara göre belirlediğim basit anahtar kelimeleri kullanmayı tercih ediyorum.



Alternatif Etiketler Kullanın

Arama motorları resmde ne olduğunu anlayamadıklarından, aramalarda göstereceklerini belirlerken “Alternatif Etiketler”den de faydalanıyor. Bu sebeple, bu tüyoyu sakın göz ardı etmeyin, görsellerinizin Google Görseller’de görünmesi için gereken tek şey belki de bu alternatif etiketlerdir.


Alternatif etiketleri oluştururken, resminizde olan bitenleri tasfir edebilecek anahtar kelimeler kullanmaya özen gösterin, bu şekilde resimlerle ilgili bilgileri ekran okuyucusu (körler için bir program) kullananlar da doğru bir şekilde edinebilir.


Bir tavsiye daha, bütün etiketlerinizi Arama Motoru Optimizasyonu için kullanmayın, bazılarını da resimlerinize bakacak olan kullanıcıları düşünerek karar verin.

 

Yüksek Çözünürlüklü Görseller Kullanın


Tamam, diyelim ki görselleriniz arama motorunda ilk sayfalarda yerini aldı, peki ya bu görsel, kullanıcıların sitenize girmesini sağlayacak kadar kaliteli mi?


Yaratıcı açıklamalar ve etiketler sitenizdeki trafiği artırmaya yetmez; ayrıca kaliteli resimlere ihtiyacınız var. Dahası, bu resimler ilgi çekici ve sektörünüz veya konunuz ile ilgili olmalıdır.


Aşağıdaki örneğe bir göz atın:

 

Yüksek çözünürlük ve düşük çözünürlük arasında belirgin bir fark var, sizin de gördüğünüz gibi. Bu yüzden, resmi kullanmadan önce Photoshop veya benzeri resim düzenleme programları kullanarak görsellerinizin kalitesini artırın.

 

Açıklayıcı Metin Kullanın

Bazı bireyler bilgisayarlarındaki resimleri bulmaya, kategorilemeye ve anlamaya yönelik yazılımlar kullanmaktadırlar. Bu sebeple, bir Tumblr gönderisi hazırlarcasına, açıklayıcı başlıklar kullanmalısınız.


Bunun dışında, Google bu açıklamaları arama sonuçlarının yanında gösterip, kullanıcılara içerikle ilgili bilgi vermek için küçük pasajlar halinde kullanıyor.


Bunu göz önünde bulundurarak, resimlerinizi betimlemek için uygun kelimeleri kullanmanız gerekir; aksi taktirde, resmin içerikle ilgili olmadığını gören kullanıcılar sitenizi anına terk eder. Başarılı olmanız, sayfa tarfiğinizde büyük bir sıçramaya sebep olur, ki bu da sayfanızın rütbesini yükseklere taşır.

 

Görsellerinizi Belirli Aramalara Uyması İçin Şekillendirin


Birçok kişi Google Görseller’i kullanarak duvar kağıtları, masaüstü arka planları ve mobil telefon için ekran koruyucular aramakta. Bu güruha hizmet etmek, aynı zamanda sitenizdeki trafiği de artırmaya yarayacaktır.


Peki bu tip web kullanıcılarına hitap etmek için ne yapmalısınız?


İlk olarak, görsellerinizi standart boyutlara göre ayarlayın. Örneğin 1600×1600 boyutlarında bir görsel, duvar kağıdı olmak için uygunken, 50×50 boyutlarındaki bir görsel profil resmi veya küçük resim olarak kullanılmak için idealdir. Evet, kesme, boyutlandırma ve çözünürlükle oynama gibi işler için Photoshop kullanabilirsiniz.

 

İkinci olarak, dosyalarınızın uzantı formatını çeşitlendirin. İdeal olan JPG dosya türünü kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, bitmap görseli olan GIF türünü kullanmayı seçebilirsiniz. Veya, kolayca sıkıştırılabilen PNG dosya türünü seçebilirsiniz.


Sonuç

Bitirmeden önce belirtelim, indekslenen görsellerinizin tıklanma oranlarını takip etmek optimizasyon stratejinizin bir parçası, çünkü bu dönüt, yaptığınız değişikliklerin etkilerinin ne yönde olduğunu bilmenizi sağlar.


İşte bunlar, deneme yanılma yöntemiyle elde ettiğim birkaç küçük detay. Eğer sizin de paylaşmak istediğiniz tecrübeleriniz varsa, okuyucularımız ve ben sizi dinlemekten mutluluk duyarız.


Hüseyin Erkmen

Tüm Haberler