23 Eylül 2020

Google (Merchant) Alışveriş Reklamları Kaldırıldı

sitebizden web tasarım haberleri

Google, alışveriş reklamlarını Türkiye'deki arama sonuçlarından kaldırıyıor. Google Alışveriş reklamları (Google Merchant) "alışverişle ilgili" bir arama her yapıldığında sayfanın en üstünde ürün görseli ve fiyatıyla birlikte geliyor. Bu tür reklamları Google'ın kaldırma nedeni ise , Türk Rekabet Kurumu'nun bu yılın başlarında şirketin çevrimiçi alışveriş hizmetleri pazarındaki rakiplerin faaliyetlerini engellediği yönündeki kararının ardından geldi.

Google, piyasadaki hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle bu yılın başlarında Türkiye Rekabet Kurumu (TCA) tarafından ağır para cezasına çarptırıldıktan sonra 10 Ağustos'tan itibaren Türkiye arama sonuçlarında artık alışveriş reklamları göstermeyeceğini duyurdu. Şubat ayında TRK, arama motoru pazarındaki hakim konumunu kötüye kullanarak ülkedeki çevrimiçi alışveriş hizmetleri pazarındaki rakiplerin faaliyetlerini engellediğini söyleyerek Google'a 98,35 milyon Türk Lirası (16,26 milyon dolar) ceza kesmişti.

 

TCA, Google'ın genel arama hizmetleri için yaptığı algoritma güncellemeleri ve Google AdWords ile diğer şirketlerin çabalarını zorlaştırdığını söyledi.

Google, 29 Temmuz'da Türkiye'ye çeşitli çözümler sunduğunu ancak "bu çözümlerin kabul edilebilirliğinin şu anda belirsiz olduğunu" söyledi.

Şirket, "Bu nedenle faaliyetlerimizi yasal bir çerçevede sürdürmek için maalesef Türkiye'deki alışveriş reklamlarını Google Arama sayfalarından kaldırmaktan başka seçeneğimiz yok" dedi.

Google alışveriş reklamları, Google’da "alışverişle ilgili" bir arama yapıldığında neredeyse her zaman arama sonuçlarının en üstünde çıkan otomatik ürün listeleme reklamlarıdır. Ve sadece standart arama sonuçlarında görünmezler. Ayrıca "alışveriş" sekmesinde de görünürler.

Tüm Haberler