13 Mayıs 2017

Wanna Cry Virüsü Yayılıyor Windows İşletim Sistemlerinizi Güncelleyin!

sitebizden web tasarım haberleri

Bir fidye virüsü olan wanna cry virüsü hızla yayılıyor. Bilgisiyarınıza bulaştıktan sonra tüm dosyalarınızı şifreleyen ve sizden şifrenin çözülmesi için bitcoin ile ödeme istiyor. 

Bir fidye virüsü olan wanna cry virüsü hızla yayılıyor. Bilgisiyarınıza bulaştıktan sonra tüm dosyalarınızı şifreleyen virüs, kurbandan şifrenin çözülmesi için bitcoin yoluyla ile ödeme istiyor.

İşletim sistemi olarak Windows kullanıyorsanız Wanna Cry virüsü bulaştıktan sonra maalesef bunu çözmenin hiçbir yolu yok. Şu anda Linux ve MacOs işletim sistemlerine bulaşmıyor. Virüs bulaştıktan sonra bilgisayarınızı herhangi bir antivirüs programıyla taramanız, temizlemeniz mümkün değil. Hatta format atmak bile çözüm getirmiyor. Şu an 99 ülke, 124 bin bilgisayara bulaşan ve dosyaları şifreleyen bu virüsü anti virüs programları da tespit edemiyor.

Alman demiryolu işletmesi Deutsche Bahn ve Amerika kargo şirketi FedEX bu virüsten çok ciddi şekilde zarar gördü. Özellikle fatura bilgisi veya hesap ekstresi gibi gönderilen dosyaların içine gizlenebilen virüsü bilgisayarınıza indirdiğiniz anda aktif hale gelebiliyor.

Fidye Virüslerinden Korunmanın Bir Yolu Yok mu?

  1. Şu anda yapabileceğiniz en önemli şey özellikle windows işletim sistemi kullanıcılarının işletim sistemlerini güncel tutması gerekiyor.
  2. Eğer bilgisayarınızda datalarını tuttuğunuz bir muhasebe programı kullanıyorsanız mutlaka bu dataları düzenli ve sık aralıklarda harici disklere yedek almalısınız.
  3. Bilgisayarınızdaki önemli dosyalarınızı Google Drive veya dropbox gibi bulut tabanlı bir sistemde yedekleyin. Bunu programlarınızın dosyaları için de yapabilirsiniz.
  4. Bir antivirüs ve anti-trojan programı mutlaka kullayın ve güncellemelerini düzenli aralıklarla yapın.
  5. Muhasebe vb önemli programlarınızı kullandığınız bilgisayardan internete bağlanıyorsanız bu bilgisayarları eğlence amaçlı kullanmamaya çalışın.
  6. İnternetten indirdiğiniz dosyalara dikkat edin ve indirmek zorunda olduğunuz dosyaları mutlaka bir anti-virüs programıyla taradıktan sonra çalıştırın.

Tüm Haberler