15 Mayıs 2013

Ziyaretçilerinizi Özel Günlerde Unutmayın

sitebizden web tasarım haberleri

Özel günler, tüketicilerin alışverişe daha çok yöneldikleri dönemler olduğu için markalar özel günleri olabilecek en iyi şekilde değerlendirmek için kampanya ve fırsatlarla tüketicilerin karşısına çıkıyor. 

Özel günler, tüketicilerin alışverişe daha çok yöneldikleri dönemler olduğu için markalar özel günleri olabilecek en iyi şekilde değerlendirmek için kampanya ve fırsatlarla tüketicilerin karşısına çıkıyor. 



Aslında sitebizden ekibi olarak aylık sabit anlaşmalarla mailbizden paketinde özel günlerde müşterilerinize ve potansiyel müşterilerinize ebültenleri biz gönderiyoruz fakat kendi bünyesinde bu işi yapacaklar için rehber niteliğindeki yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

 


E-ticaret şirketleri de bu özel günlerde satışlarını artırıp, daha fazla kullanıcıyı müşteriye dönüştürmek için farklı stratejiler uyguluyorlar. Bu dönemlerde kullanıcıların sitedeki ziyaretlerini alışverişle tamamlamaları için, şirketlerin bazı önemli noktalara dikkat etmeleri gerekiyor.


Özel günlerin bir listesini hazırlayın

Yıl içinde kutlanan özel günlerin sizin hitap ettiğiniz kitleye en uygunlarının hangisi olduğunu belirlemek için yıl içindeki özel günlerin bir listesini hazırlayarak aralarından seçmek başlangıç için iyi bir yöntem olabilir. Hitap ettiğiniz kitleye yönelik günleri belirledikten sonra bu tarihleri reklam kampanyalarınız için takviminize eklemeniz iş planınızı oluştururken sizin yararınıza olacak.


Reklam kampanyalarını son dakikaya ertelemeyin

Özel günlerin reklamları günün önemine göre 1 ay ya da 2 hafta öncesinden başlayabiliyor. Sevgililer gününde bu süre uzunken, anneler gününde daha kısa olabiliyor. Bu sebeple kampanyalarınızın reklamlarını son dakikaya bırakmaktan kaçınmakta fayda var.
Online mecralarda reklam verirken kullanabileceğiniz bazı araçlar bulunuyor. Facebook reklamları ve Google Adwords bu araçların arasında yer alırken ayrıca reklamlarını hedefli olarak verebileceğiniz Retargeting kampanyaları da bulunuyor. Retargerting reklamlar ile özel günler öncesinde sayfanızı ziyaret eden tüketicilerin bilgisayarlarına çerezler bırakarak ilerleyen dönemlerde kullanıcının arama motorlarında sonuçlarda karşısına sizin kampanyalarınız çıkabilir. Böylelikle bu reklam çalışmaları size yüksek conversion olarak geri dönebilir.

Tabii ki reklamlarınızı vermeden önce yıllık olarak bu tür özel günlerde ne kadarlık bir reklam bütçesi ayıracağınızı da planlamanız gerekiyor. Bu bütçeleri senenin başında ayarlamadığınız takdirde reklam konusunda sıkıntı çekebilirsiniz ve bu da doğrudan satışlarınızı olumsuz olarak etkiler.


Doğru keywordler kullanmak önemli

SEO, online platformların olmazsa olmazı ve arama motorlarında üst sıralarda kendinize yer bulabilmek için doğru keywordleri kullanmak oldukça önemli. Bu sebeple uzun vadede (yani özel günün öncesindeki süreçte) site içindeki içerik çalışmalarınızda özel günlerle ilgili keywordlere oldukça önem verecek bir SEO çalışması yapmanın conversion oranınıza doğrudan bir etkisi olabilir.
Anahtar sözcük seçimi için kullanabileceğiniz bazı araçlar bulunuyor. Bu araçların en başında Google Keyword Tool ve Google Trends var. Bu araçlar, kampanyalarınız için doğru keywordleri seçmenizde yardımcı olabilir.



E-posta pazarlama ve sosyal medyadan faydalanın

Üyelerinize özel kampanyalar düzenleyerek bu kampanyaları oluşturduğunuz e-posta listeleriyle üyelerinizle paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra sosyal medyayı da aktif kullanarak takipçilerinizle etkileşim içinde olabilirsiniz. Sosyal medya kanallarınız üzerinden kampanyalarınızı ve özel ürünlerinizi sizi takip eden kullanıcılara tanıtabilir ve onları sitenize yönlendirebilirsiniz.


Kendinizi ve ekibinizi özel günlerin yoğun temposuna hazırlayın

Tüketicilere kampanyalarınızı özel günlerin tarihlerinden önce sunmanız bu onların anında alışveriş yapacakları anlamına gelmiyor. Tüketiciler çoğunlukla son günlerde alışveriş yaptıkları için sizin ve ekibinizin özel günlere yaklaşırkenki yoğun tempoya hazırlıklı olması gerekiyor.
Son dakika siparişlerinin çok fazla olabileceğini göz önünde bulundurarak ürün stoklarınızı kontrol etmeli, hediye paketlerini hazırlamalı ve yoğun tempodaki çalışma için kendinizi ekstra motive etmelisiniz. Bu yoğunluğa örnek vermek gerekirse Çiçeksepeti.com 2013 yılı Sevgililer Günü döneminde 14 Şubat günü sipariş almayacaklarını önceden kullanıcılara belirterek siparişlerini 14 Şubat öncesinde vermeleri gerektiğini belirtmişlerdi. Böylelikle son dakika yaşanabilecek karışıklık ve yoğunlukların önüne geçilmesi için bir önlem almışlardı.
Eğer şirketiniz bu tür son dakika durumlarına çözüm üretmekte zorluk yaşayabilecek durumdaysa bunun için önlemler almak mutsuz müşterilerle karşılaşmanıza neden olmaz. Aksi takdirde hem markanız hem de itibarınız mağdur olmuş tüketiciler tarafından zarar görebilir ve bu da sizin satışlarınızı kötü etkileyebilir.



Çapraz satış kampanyaları düzenleyebilirsiniz

Çapraz satış kampanyalarıyla farklı markalarla işbirliğine girebilir ya da kendi bünyenizde satışa sunduğunuz ürünler arasında bir kampanya düzenleyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, takı satan bir girişiminiz varsa mutfak robotu satan bir markayla anlaşarak, takı alan tüketicilere mutfak robotu hediye edebilir ya da indirim sunabilirsiniz. Böylelikle başka markalarla işbirliği yaparak daha farklı kitlelere de ulaşabilirsiniz.


Hediye paketleri özel günlerde daha çok önemli

Online alışverişlerde markalar kullanıcılarına kendilerini özel hissetmeleri için özel kutu tasarımlarıyla siparişleri teslim ediyor. Özel günlerde bu paketlerin önemi daha da ortaya çıkıyor. Sevgililer Günü ya da yaklaşmakta olan Anneler günü için farklı konseptlerde paket ve kutu seçimi yapmak üyelerinizin size olan sadakatini artırabileceği gibi sizin onlara verdikleri değeri de ortaya koyar.


Hediye listeleri hazırlayın

Hediye listeleri, son dakikada hediye almak isteyen kullanıcılar için oldukça yararlı olabilir. Bu listelerde en çok satılan ve tercih edilen ürünleri kullanıcılara sunabilir ya da kampanyalarınızı gösterebilirsiniz. Böylelikle kullanıcılar ürün aramakla vakit kaybetmeden doğrudan sizin listelerinizden yararlanarak alışverişlerini tamamlayabilirler.


Aynı gün kargo hizmeti sağlamanın avantajından yararlanın

Çalıştığınız kargo firmalarıyla anlaşarak bu dönemlerde aynı gün kargo hizmeti sunarak tüketicileri sayfanıza çekebilirsiniz. Aynı gün içinde ürün teslimatı yapmanız son dakikada hediye alacak olan tüketicileri ve son dakikada bugünü hatırlayanları yakalamanıza yardımcı olabilir. Tabii ki böyle bir hizmet sunduğunuz zaman bu hizmetin arkasında durmanız ve müşterinizin mağdur olmamasını sağlamanız gerekiyor. Normal zamanlarda geciken bir kargo veya hatalı ürünün telafisi yapılabilirken, özel günlerde tüketiciler böyle bir hatayı hoş göremeyebilirler ve bu da bir müşteriyi ömür boyu kaybetmenize neden olabilir.

Tüm Haberler