E-ticaretin ne anlama geldiği değil de özellikle bir eticaret projesine girmeye hazırlananlar için ne olmadığı konusunda bilgi vermeye çalışacağım.
E-ticaretin ne anlama geldiği değil de özellikle bir eticaret projesine girmeye hazırlananlar için ne olmadığı konusunda bilgi vermeye çalışacağım.
1 - E-ticaret projesi bir yazılımdan, web sitesinde ibaret değildir.
Web sitesi için; hazır bir paket almış, kendiniz ücretsiz (opensource) bir yazılım kurmuş, bünyenizde veya outsource olarak özel bir yazılım yazdırmış olabilirsiniz. Yaptığınız web sitesi e-ticaretin en önemli ayaklarından biridir, fakat kesinlikle eticaret projesinin tamamı değildir. Bu sadece sizin projeniz için ihtiyacınızı karşılayacak bir çözümdür. İşte biraz önce üstünden geçtiğimiz yazılımlar da bu ihtiyaca göre alınabilecek seçeneklerdendir. Bir web sitesi sadece bir web sitesidir. Elbette tasarımı, erişim kolaylıkları ve özellikle güvenliği es geçilemez fakat bir web sitesini kurduğunuzda projeyi tamamlamış hatta başlamış bile sayılmazsınız.
2- E-ticaret projesi bir işin yanında yapılabilecek ek bir iş değildir.
Ticaretle uğraşırken sattığınız ürünleri aynı zamanda internet üzerinden de satmayı isteyebilirsiniz. Böyle durumda rahat anlaşılabilmesi için şu benzetmeyi yapıyorum. Artık fiziksel mağazanızı büyütmek istediğinizde nasıl şube açıyorsanız eticarete adım attığınızda da web sitenizi bir şubeniz gibi düşünmeniz gerekiyor. Çünkü artık her sektörden binlerce firma eticaret sitesi açıyor ve rekabet giderek kızışıyor. Geleneksel ticarette nasıl bir şube açtığınız zaman o şube için personel,reklam,mağaza konumu gibi önemli kriterleri değerlendiriyorsanız eticaret sitesini kurarken de web sitenizi kurarken harcayacağınız bedellerin yanında Google Adwords reklamları, sosyal medya reklamları, seo çalışmaları gibi eticaret sitesi için olmazsa olmaz kriterleri göz önüne almak zorundasınız. Bu nedenle eticaret yaptığınız işin yanında kendi kendine büyüyen bir iş değildir. Sadece maddi olarak değil aynı zaman vakit konusunda da fedakarlık yapmanız gereken bir ciddi bir iştir.
3- E-ticaret projesi tek başınıza yapabileceğiniz bir iş değildir.
Web sitenizi kurdunuz tüm senaryoları düşündünüz, kargo, banka anlaşmaları yapıldı ürünleriniz hazır ve satışa başladınız. Peki web sitenizin görsellerini yönetimini sipariş iade takibini destek hattını kısacası her departmanı tek başınıza yapabilecek misiniz? Diyelim ki görsellerin hazırlanması banner tasarımı konusunda bilginiz var peki arıza -iade takibi canlı destek gibi müşteri hizmetleri konusunda?, faturalandırma ödeme takibi gibi muhasebe konusunda? Peki hepsini hallettiniz Seo, reklam yönetimi, karşılaştırma siteleri, rakip analizleri gibi teknik altyapı konusu? Bunların hepsi konusunda bilgili olduğunuzu hatta uzman olduğunuzu bile varsaysak bu departmanların hepsine yetişmeniz mümkün değildir. Bundan birkaç sene öncesine kadar mobil tasarım çok önemli değilken bugün eticaret sitenizi mobile uygun hale getirmeniz, karışalştırma siteleri için XML çıktı hazırlamanız, SEO için içerik yazıları hazırlamanız bunun gibi daha onlarca teknik konuyla tek başınıza ilgilenmeniz bile müşteri memnuniyeti için yeterli olmayabilir. Bu nedenle eticaret siteniz kurulduğu andan itibaren profesyonel bir danışmanlık almanız gerekecektir. Bu desteği firma bünyenize alacağınız personellerle veya dışardan bir firmayla anlaşarak alabilirsiniz fakat sonuçta bunları da mutlaka göz önüne almanız gerekmektedir.
Sonuç olarak bir web sitesi proje değildir. Bir web sitesi sadece bir web sitesidir. Proje olabilmesi için her aşama titizce planlanmalı ve her türlü senaryo hazırlığı yapıldıktan sonra hayata geçirilmelidir.