internette sıkça rastladığımız sermayesiz ticaret, hiç masrafsız eticaret, sadece günde birkaç saatinizi harcıyarak eticaretten para kazanın gibi reklamlara, bırakın girişimcileri bilinçli tüketicilerin bile itibar etmediğini biliyorum.
internette sıkça rastladığımız sermayesiz ticaret, masrafsız eticaret, sadece günde birkaç saatinizi harcıyarak eticaretten para kazanın gibi reklamlara, bırakın girişimcileri bilinçli tüketicilerin bile itibar etmediğini biliyorum.
Bunların dışında kenarda sadece eticaret paketine (hazır e ticaret yazılımlarına) yetecek parası olan ve e-ticarete girmek isteyenlerin bilmesi gerekenleri bu yazımda anlatmaya çalışacağım.
Web Sitesini Kurduk Para Sayma Makinamız Hazır mı?
E-ticaret paketini satın aldık, satacağımız ürünleri siteye ekledik ortalama 1 hafta içinde sitemiz aktif hale geldi. Şimdi gelsin müşteriler... olmuyor maalesef. Eticaret sitesini kurduğumuzda insanların sitemizden haberdar olabilmeleri için reklam yapmamız gerekiyor. Reklam bütçesini satacağımız ürünlerin rekabet gücüne göre belirleriz. Ayrıca ürünün AVM lerde veya Teknoloji Marketler gibi gerçek ortadam da satılıp satılmaması reklam bütçesini etkiler. Örneğin sattığınız bir deodorant BİM gibi bir markette sizin aldığınız fiyattan bile uygunsa ki zincir marketlerin alım gücüyle rekabet etme şansınız yoktur baştan kaybettiniz demektir.
Hep mi Karamsar Olalım?
Açıkçası bu yazımda başarı hikayelerinden değil tam tersine bu işe başlayıp yarım bırakan müşterilerimden, arkadaşlarımdan ve tanıdıklarımdan edindiğim tecrübeleri paylaşacağım. Başarı hikayelerini sadece eticaret paketi satan esnaflardan ve internetten zaten istediğiniz zaman dinleyebilirsiniz.
Reklam Bütçesi
Ortaokul yıllarında benim hatırladığım kadarıyla Samsun 'da alışveriş yapabileceğimiz Mecidiye ve Çiftlik Çarşısı esnafları haricinden Galeria, Sümerbank ve Yimpaş vardı. Galeria diğerlerine göre biraz pahalı Sümerbank da işçi ve memurlara kupon verdiği için daha çok o meslek grupları tarafından tercih edilirdi. Samsun 'da yaşayan biri gidip Ankara'dan alışveriş yapmayacağı için rekabette yok denecek kadar azdı. Şimdi onlarca AVM ve bu AVMler içinde bir sürü marka var. Sonuç olarak artık satacağımız ürünler eğer herkesin ulaşabileceği bilindik market zincirlerinde var olan ürünlerse hem gerçek dünyada hem de internette ( bu mağazaların sanal marketlerinde ) satıldığı için kar marjlarımızı olumsuz yönde etkileneceğini bilmeliyiz. Bakmadan almam sloganıyla çıkan media markt bile ilk başta internet sitesinde sadece kampanyalarını bildirirken sanal mağza açmak zorunda kaldı ve tüm ürünleri sanal mağazasından da satmaya başladı bile.
Lokasyon
Reklam bütçesini hesaplarken satacağımız ürünleri lokasyonlara göre hesaplamalıyız Örneğin sadece Samsun içine hizmet vereceksek hedef kitlemiz ve reklam bütçemiz daralırken tüm Türkiye'ye satış yapacaksak tam tersine hedef kitlemiz ve ayırmamız gereken reklam bütçesi artacaktır.
Reklam Platformları
Ayrıca reklam vereceğimiz platformlarda reklam bütçemimizi belirlemede etkindir. Hem google metin reklamları, hem görüntülü reklam ağında hem facebook, youtube ve twitter gibi sosyal mecrada reklam vereceksek hesapladığımız bütçeleri yeniden gözden geçirmeliyiz. Ayrıca artık mobil cihazlardan da internet erişimleri hızla artarken reklam platformlarında mobil cihazları da seçmek zorundayız.
Fiyat Karşılaştırma Siteleri
Satacağımız ürünler herkesin ulaşabileceği ve alışveriş sitelerinde zaten var olan ürünlerse ve bu ürünlerde fiyatlarımıza güveniyorsak fiyat karşılaştırma siteleri içinde ufak bir bütçe ayırmalıyız. Bir reklam türü gibi görünmese de eğer ürünlerinizin fiyatında iddalıysanız bence markanızı tanıtmada ve hedef ziyaretçiye ulaşmanızda en etkili ve ucuz yöntem fiyat karşılaştırma sitelerinden yararlanmaktır.
Seo ve Organik Sırlama
Google ornagik sıralamarda da üst sıralarda çıkmak için siteniz yayına başlar başlamalaz arka taraftan çalışma yapmaya başlamamız gerekir. Çünkü organik sıralamada üst sıralara çıkmak hem zahmetli hem de zaman alan bir iştir. SEO çalışmalarının ilk maliyetleri azımsanacak kadar küçük değildir. "Perde" kelimesinde sizin ilk sırada çıkmak istediğinizi biliyorum ama bunu isteyen ne kadar kişi var hiç düşündünüz mü? Sizin istediğiniz kelimede google da üst sırada çıkan dev rakipleriniz bu işe yatırım yapmıyorlar mı sizce? Bunun için metin yazarları tutanlar, düzenli olarak bloglarını güncelleyenler ve farklı bloglarla sürekli dirsek temasında bulunan eticaret siteleri var. Tabi bu çalışmalarında bir karşılığı yani maliyeti var.
Gerçek Ortam Reklamları
Sitenizin page rank değerinin yükselmesi ve organik sıralarda hızlıca yükselmenin olmazsa olmazlarından biri de gerçek ortamda reklam yapmaktır. Ben sadece sanal market işletiyorum bir billboarda reklam vermenin esprisi ne? dediğinizi duyar gibiyim. Bir marka değeri oluşturmak ve insanların kafalarında yer edinmek için gerçek ortamda reklam yapmalı ve farklı adreslerden sitenizin ismiyle aratılmasını sağlamalısınız.
Sonuç
Kısacası eğer gerçek ortamda mağazanız varsa ve internetten satış yapmak istiyorsanız bir şube açtığınızda yapacağınız masrafları varsayarak sanal mağazanızı açmanızı tavsiye ederim. Çünkü şubede harcadığınız enerjiyi hatta daha fazlasını eticaret mağazasında da harcayacaksınız. Personel eğitimi, reklam harcamaları... ve bilmediğiniz bir alanda savaşa çıkıyorsunuz sanal dünyada.
Eğer ticaretle uğraşmamış en azından daha önce fatura kesmemiş biriyseniz burada anlatmadığım personel, lojistik, depolama gibi giderleri hesaplamalı ayrıca stopaj, gelirler vergisi, irsaliye, sigorta gibi terimleri araştırmalısınız.
Nurkan BİLMİŞ