24 Temmuz 2019

Web Sitelerinde Yapılan 6 İçerik Hatası ve Çözümü

sitebizden web tasarım haberleri

E-Ticaret sitesinden verim elde etmek gerçekten meşakkatli bir iştir. Önce bir alan adına (domaine) daha sonra işinize uygun bir eticaret platformuna karar verdik. Daha sonra ürünlerimizi, fotoğrafları ve fiyatlandırmalarını ekledik. Her ürün için uzun açıklamalar ve içerikler üretmek de uzun zaman alacağından aynı ürünü satan sitelerden bu içerikleri kopyalamak gerçekten mantıklı olabilir mi?

 

İçeriklerin bazı kısımlarını kopyalamak satışlara katkıda bulunabilir çünkü sonuçta ürünle ilgili bilgi vermektedir. Fakat kötü kopyalar müşterilerinizi sitenizden uzaklaştırakacatır. İçerik kopyalarken dikkatli olmaz ve kopyalamayı düzgün şekilde yapmazsanız müşteri ve dolayısıyla para kaybedersiniz.

Şimdi en çok yapılan içerik hatalarını inceleyelim.

 

1- Ürün Özellikleri

Herkesin sattığı, bilinen marka ürünleri satarken ürün özelliklerini yazmak zorundayız. Bu özellikleri kopyalamanız çok doğal fakat bu ürünler için sizi diğer sitelerden ayırt edici bir katkı eklemelisiniz.

Ziyaretçilerinize, ürünün özelliklerinden çok, faydalarından bahsedin.

Sonuçta ürünün özelliği, ürünün sahip olduğu şeydir. Mesela bu; pantolon da renk, telefonda hafıza, ayakkabı da numara olabilir... Bu gibi teknik ve spesifik özellikleri zaten standart olacağından üretici sitelerinden bu özellikleri kopyalayabilirsiniz.

Fakat örneğin bir bilgisayarda özlelliklerinin arasına 16 Gb ram yazdıktan sonra bu özelliğin sağladığı faydaları da kullanıcıya iletmeye çalışmalısınız.

" - Sahip olduğu 16 Gb Ram sayesinde Birden fazla uygulama aynı anda çalıştığında daha iyi performans sunar. Video düzenleme gibi veri yoğun görevler için idealdir. "

Müşterilere bu ürünün ne olduğunu anlatın, daha da önemlisi bu özelliklerin neden onlar için önemli olması gerektiğine odaklanın. 

Ürün özelliklerini doğru anlatmak 

2- Üreticiden Kopyala Yapıştır

E-ticaret mağazaları genellikle ürünleri distribütörlerden veya üreticilerden alır. Sonuçta üreticilerin ya da dağıtıcıların da bu ürünleri sergiledikleri siteler zaten var. Peki neden ürünleri oradan kopyalayıp yapıştırmayalım? Sonuçta yasal olarak da bir sorun yok. Ancak biraz üzerinde düşününce bu pek de iyi bir fikir değil. 

  • Ürün üreticileri o bilgileri farklı kaygıları olan tüketicilere değil, perakendecilere hitap etmek için yazmak zorunda oldukları için yazmışlardır.
  • Rakiplerinizin neredeyse tamamı aynı kopyayı kullanıyor. E-Ticaret sitenizi markalaştırma yolunda diğer sitelerin içeriklerinin aynısını yayınlamak marka imajınızı zedeler.
  • Kopya içerik arama motorları için de gerçekten kötüdür. Mağazanızın, ürünleri kopyaladığını gören algoritmalar, kopyalanan içerik için SEO açısından sıralamanızı olumsuz yönde etkiler.

Çözümü basit; kendi içeriğinizi üretin. Yazar olmanıza gerek yok, özgün ve düzgün olsun yeter.

 

Üreticilerden ürün alıp satmak

 

3- Muhatap Kim?

İçerik, ikna edici yazılı iletişimdir. “İkna edici” kısım, içeriği blog makaleleri gibi diğer içeriklerden ayırır. Bir kişiyi ikna etmenin en iyi yolu o kişiyi ve isteklerini, sorunlarını anlamaktır. Kaygılarını ve değerlerini anlamalısınız. En iyi içerik, müşterinizin endişelerinin ve isteklerini anlayarak doğrudan kalbine gitmelidir.

E-Ticaret için İçerik

Eğer satış yapıyorsak etkileşimiz tamamen metin yani içerik üzerinden yapılacak.

Potansiyel müşterimiz alacağı ürünün çevresel etkilerini önemsiyor mu? Alacağı ürün trend bir ürün mü?  Bu ürün zamandan nasıl tasarruf edebilir?

Farklı yönlerden de müşteri kitlenizi tanımanız gerekiyor. Müşterileriniz pazarlık yapmayı seviyor mu yoksa pazarlıktan nefret mi eder?

Vestel'in düşük fiyatlara odaklanırken, Apple'ın ürün kalitesi ve deneyimine odaklanmasının nedeni budur. Bu şirketler ürünlerini kimin satın aldığını ve alabileceğini biliyor. Bu nedenle, kendi müşterileri için içerik üretirler.

 

Satışlarda hedef kitle seçimi

 

4- Afilli Saçmalıklar

Çok özel bir içerik, müşterinin aklına giriyor, nöronlarını yenilikçi kavramsallaştırmalarla değiştiriyor, paradigmasını değiştiriyor ve bu kusursuz bir satın alma deneyimine dönüşüyor. Ya da… Bu sadece bir saçmalık.

e-ticaret metin yazarlığı örnekleri

Gerçekten çok az ürün, hayatınızı değiştirebilir, paradigmaları yıkar ve dünyayı değiştirir. Fakat siz bu sloganları bir yerlerden kopyaldığınız zaman ki, e-ticaret içerikleri sık sık bu yaklaşımı benimsiyor, ürün için biri sürü mantıksız kelimelerin oluşturduğu anlamsız cümleler ortaya çıkar.

İçerik, ürünlerin iyi görünmesini sağlamalıdır; bu onun işi. Ancak satış pahasına özellikleri abartmak da zararlıdır. En iyi içerik, bir ürünün hem dürüst hem de çekici olan olumlu özelliklerini ve faydalarını vurgular. Orijinallik anahtardır.

 

5- Kötü Düzenlemeler

Ürünlerinizi satın almak isteyenler, imla hataları bulmak için eticaret sitenize gelmez. Ama geldiklerinde bu hataları görecekler. İmla hataları mağazanızı  özensiz gösterir bu da ziyaretçilerinizin kafasında soru işaretleri oluşturur. Örneğin bir ürünü siz diğer sitelerden daha uygun fiyata eklediniz fakat tek cümle içinde bir sürü yazım hatası yaptınız. Gelen açıklamayı okumaya çalışır, anlayamaz, fiyata bakar uygun fakat artık siteye güveni azaldığından belki de siteden bir daha gelmemek üzere ayırılır.

Mağazanıza eklediğiniz ürünün açıklamasını yazdıktan sonra, sitenize yüklenmeden önce başka birinin bir göz atmasını isteyin. Yazdığınız yazıyı siz anlayabiliyorsunuz fakat acaba herkes aynı şekilde anlayabiliyor mu? Ayrıca yazım hatalarından kurtulmak için de word gibi bir editör kullanıp düzenlendikten sonra sitenize ekleyebilirsiniz.

 

6- SEO Az mı Olsun Dolduralım mı?

Ürün sayfanızdaki içerik öncelikle potansiyel müşterileri yani o ürünü almak isteyenlere hitap etmelidir. Amacımız, ziyaretçilerimizi birer alıcıya dönüştürmek olmalıdır. Fakat içerik sadece ziyaretçilerimizin değil arama motorlarının da okuduğu bir metin olduğundan SEO yu da düşünmemiz gerekir. Sonuçta içerk arama motorlarının dizinine kaydedileceğinden içeriği optimize etmeliyiz.

Fakat bazı sitelerde bu optimize işi cidden abartılıyor. Her yerde anahtar kelimeler garip garip yerlerde kalın kırmızı yazılar, etiketler vb... İçeriği doğru düzgün okuyamıyoruz, tamamen arama motoru okusun diye tasarlanmış. İnsanların bilgi alması için değil de botlar için "SEO için optimize edilmiş bir sayfa."

 

Ucuz çikolata. Uygun fiyatlı beyaz çikolata, şekerlemeler, vanilyalı çikolatalar, özel çikolata satın alın. Küçük çikolatalar, orta boy çikolatalar. Nişan için çikolatalar, düğün çikolatası, en ucuz çikolata burada...

 

Üstteki içeriği bir yazılım üretmiş olabilir. Bu saçma içeriği bir yazılım üretmediyse bile kesinlikle bir yazılım için üretildiği belli. Demek istediğim seo için üretilmiş olduğu bariz olan bu içeriği eticaret sitesinin bazı anahtar kelimelerle otomatik olarak oluşturması sağlanabilir ama bunun ziyaretçiniz için faydası olmayacağı gibi bariz bir zararı var.

 

Çikolata satıyorsanız, çikolatadan bahsetmeniz gerekir, mesela Google'da, "Özel Çikolata Ankara" diye aratıp sonuçlara bakın. ilk sayfada çıkan siteler genellikle ürünlerini doğru şekilde tanıtan ve spam içerikten kaçınan sitelerdir.

 

Doğru yapılandırılış seo

Patiswiss Handmade Chocolates lezzetlerini yaratırken kullandığı; özel reçetelerle üretilen hammaddeleri, taze ve doğal malzemeleri ve usta ellerin dokunuşuyla üretilen çikolatalarıyla kalite ve sağlığı ön planda tuttuğunu kanıtlıyor.

 

Biraz önce bahsettiğim anahtar kelimeleri ardı ardına yazan berbat SEO çalışması ilk sayfalarda listelenmiyor. Çünkü o en ilkel SEO taktiğiydi ve artık bir geçerliliği kalmadı. İçeirk, ürüne, hizmete ve müşterilere sağlanan faydaya odaklanmaktadır.

 

Sonuç


İçerik; ürün sayfasının, görüntülerin, videonun, tasarımın ve ürünün kendisinin bir bileşenidir. İyi metin yazarları ürün satışlarını arttırabilecek iyi bir satış içeriği yazabilir ve bunun için de sizden ödeme alırlar. Ancak, içerik üretmek için bir bütçeniz yoksa, doğru şekilde o içeriği üretmek için zaman ayırmalı ve ürünü doğru şekilde tüketiciye sunmalısınız.

Tüm Haberler