E-ticaret pazarlamanın yüzlerce modelinden biridir ve asıl amacı da pazarlamadır. Bu gözüne alındığında e-ticaret modeli ve platformu ne olursa olsun asıl amacın kullanıcıya ulaşmak olduğu unutulmamalıdır. Özellikleri ne olursa olsun bir eticaret paketi almanın satış için yeterli değildir.
E-ticaret pazarlamanın yüzlerce modelinden biridir ve asıl amacı da pazarlamadır. Bu gözüne alındığında e-ticaret modeli ve platformu ne olursa olsun asıl amacın kullanıcıya ulaşmak olduğu unutulmamalıdır. Özellikleri ne olursa olsun bir eticaret paketi almanın satış için yeterli değildir. Bu nedenle e-ticaret sitesi kurmadan önce mutlaka yapılması gerekenleri kısaca özetlemeye çalışacağım.
Pazar Araştırması
Bu bilgiler ışığında bir e-ticaret sitesi kurmadan önce pazar araştırması yapılması gereklidir. Örneğin, satacağımız ürün veya sunacağımız hizmetlerin rakiplerimiz tarafından yapılıp yaplmadığı çok önemlidir. Eğer yapılmıyorsa bunun nedenleri, pazarın hazır olup olmaması ve kullanılan eticaret modelleri incelenmesi gerekir.
Fiyat araştırması da çok önemlidir. Etrafımızda bulunan fiziksel mağazaların ürün satış fiyatları e-ticarette belirleyici değildir. E-ticaret sitelerinde rekabet her zaman daha fazladır. Örneğin işlek bir cadde üzerinde en fazla 10 kozmetik mağazası olabilir ama internette bunun bir sınırı yoktur. O yüzden insanlar internet üzerinden bir ürüne ulaşacaklarını baz alırsak bizim de rakibimiz artık caddedeki mağazalar değil internetteki mağazalardır.
Reklam Bütçesi
Bir eticaret sitesi açtığımız zaman insanların siteye doluşup hemen siparişlerin yağacağını düşünmeyin. Siz sitenizi kurduğunuzda eğer reklam yapmazsanız köyde açacağınız bakkaldan bile daha az müşteriye ulaşacaksınız. Sosyal medyada, arama motorlarına ve gazete vb platformlara ücretli veya ücretsiz reklamlar verdiğinizde insanlara ulaşacaksınız. Hali hazırda potansiyel bir müşteriniz yoksa reklam bütçesi de sürekli ayırmanız gereken ve rekabete göre ciddi rakamlara çıkabilir.
İçerik Yönetimi
E-ticaret paketinizi aldığınızda ürün görselleri, kampanya bannerları, mailing tasarımları ve sosyal medya hesap yönetimleri için bir tasarımcıya ve seo alt yapısına destek ve kullanıcı etkileşimini arttırmak için bir içerik editörüne ihtiyacınız olacak. Ekip sayısı da ürün çeşidine ve kampanya sıklığınıza göre değişecektir.
Ekip
Sadece içerik yönetimi için değil e-ticaret platformunun yönetimi için de çalışan insanların ekipte olması gerekir. Muhasebe kısmında sipariş faturalarının kesilmesi, teslimat kısmında ürünlerin paketlenmesi ve kargoya verilmesi, müşteri hizmetlerinde gelen sorular istekler ve iade taleplerine cevap verilmesi ve bütün bunların çok hızlı yapılması için görev bölümü yapılması gerekir. Normal mağazalarda mevcut ürünlerin kasaya kadar ulaştırılması kadar basit işlem eticaret sitelerinde aslında daha fazla iş gücüne ihtiyaç duyar. Müşteriyle etkileşim daha az olsa da tek müşteri için bile bir ekibe ihtiyaç vardır. E-ticaret mağazası mevcut işlerinizin yanında sipariş gelirse göndeririz mantığıyla bir yere varamaz. Mümkün olduğu kadar az personel kullanarak sitenizi açabilirsiniz ama bu personelin mevcut işlerinizin yanında sitenizi yönetmesini beklemeyin.
Satış Platformları
E-ticaret yapmak için aslında bir site kurmak zorunda değilsiniz. Pazar yerlerinde, Instagram, Facebook, Pinterest gibi sosyal medya platformlarından da ürünlerinizi satabilirsiniz. Bu platformlarda her zaman rakiplerinize daha yakın olacağından hem bu platformlardan hem de kendinize ait bir eticaret sitesinden ürünlerinizi satmak isteyebilirsiniz. Fakat bu iş yükünü arttıracak ve daha büyük bir ekibe ihtiyaç duyacaksınız.
E-Ticaret Alt Yapısı
Tüm araştırmaları yaptıktan sonra bir e-ticaret sitesi kurmaya karar verdiniz. Bunun için önünüzde yine seçenekler çıkacak. Ücretsiz dağıtılan açık kaynak kodlu platformlar, size özel yazılmış bir eticaret sistemii, ekibiniz içinde bulunan yazılımcılarla yazdığınız bir eticaret sistemi veya hazır paket bir eticaret sistemi kullanabilirsiniz. Bu konu müşterilerinizle etkileşim için ve sizin arkaplanda iş yükünüzü azaltması açısından çok önemlidir.
Ücretsiz olan açık kaynak kodlu yazılımlar kurulum maliyetini düşürür fakat destek konusunda işin uzmanlarıyla anlaşmanız gerekir. Kurulum maliyetini düşürüp destek maliyetini arttırmak ne kadar mantıklıdır bunu iyi düşünmek gerekir. Açık kaynak koldu sistemlerde güncellemeler diğer sistemlerden çok daha önemlidir. Kaynak kodlarının açık olmasından dolayı özellikle güvenlik güncellemelerini mutlaka yapmanız gerekir. Bu güncellemeler kullandığınız temanın tasarımını da bozabilir bu nedenle açık kaynak kodlu sistemlerde mutlaka bir teknik ekibe ihtiyaç duyarsınız. Bu ekip firmanız içinde olsa da dışardan destek alsanız da size maddi olarak yük getirir.