11 Mayıs 2013

Mağazadayken Fiyatları Akıllı Telefonlardan Araştırıyoruz

sitebizden web tasarım haberleri

Başlık biraz garip gelse de google ın bir araştırmasına göre alışveriş yaparken bir ürün fiyatına akıllı telefonlarımızı kullanarak kıyaslıyoruz.

Başlık biraz garip gelse de google ın bir araştırmasına göre alışveriş yaparken bir ürün fiyatına akıllı telefonlarımızı kullanarak kıyaslıyoruz.

 

Google’ın blogunda yayınladığı araştırmaya göre mobil alışveriş yapanların %84’ü fiziki mağazalardaki alışverişleri sırasında akıllı telefonlarını kullanıyor. M.A.R.C. Research ve Google Shopper Council’in birlikte hazırladığı Mobile In-Store Research raporunda kullanıcıların mağaza içindeki mobil cihaz kullanım alışkanlıkları ele alındı.



Bu araştırmaya göre akıllı telefon sahiplerinin %79’u akıllı telefonları üzerinden alışveriş yapıyor. Mağaza içinde en çok aranan ürün kategorileri ise %97 ile mutfak araç-gereçleri, %89 ile yiyecek içecek, %87 ile bebek ürünleri ve elektronik, %86 ile ev ürünleri, %81’le sağlık ve kişisel bakım ürünleri ve %80 ile kıyafet olarak öne çıkıyor.



Tüketiciler mağaza içinde ortalama olarak 15 dakika boyunca akıllı telefonlarını kullanıyor. Tüketicilerin %82’si akıllı telefonlarındaki arama motorlarını kullanırken, %62’si mağazanın internet sayfasını inceliyor ve %50’lik bir bölümde satın alacakları ürünün markasının internet sayfasını ziyaret ediyor.


Düzenli olarak akıllı telefonlarını kullananların daha çok alışveriş yaptıklarını ortaya koyan araştırmaya göre, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında mobil alışveriş yapanlar ortalama 30 dolarlık harcama yaparken, düzenli olarak mobil alışveriş yapanlar ise ortalama 45 dolarlık bir harcama yapıyor. Başka bir deyişle düzenli olarak mobil alışveriş yapanlar tek seferde %50 daha fazla harcama yapıyorlar. Bu oran mutfak araç-gereçleri kategorisinde ise %40 olarak öne çıkıyor.

 

Akıllı telefonlar hangi amaçlarla mağaza içinde kullanılıyor sorusuna gelen ilk cevap %53 ile fiyat karşılaştırma oluyor. İnternet üzerinde birçok sitenin bu imkanı sunuyor olmasının yanı sıra fiyat karşılaştırma uygulamalarıyla tüketiciler bir ürünün internette hangi fiyatlar üzerinden satışa sunulduğunu rahatlıkla görebiliyorlar. İnternette daha uygun bir ürün bulan tüketiciler mobil cihazlarıyla ürünü satın alabiliyorlar. Bunun yanı sıra tüketiciler fiziki mağazalarda ürünleri inceleyip, online olarak satın alabiliyorlar. Showrooming olarak bilinen bu durum fiziki mağaza sahiplerinin online perakendecilerle zorlu bir rekabete girmesine neden oluyor.

 


Tüketicilerin mağaza içinde en çok kullandıkları ikinci uygulama ise %39 ile kupon ve kampanya teklifleri olarak öne çıkıyor. Çevredeki diğer mağazaların lokasyonlarını bulmak için akıllı telefonlarına sarılanların oranı ise %36. Mağazaların mesai saatlerini öğrenmek için mobil cihazlarını kullananların oranı ise %35.
Mobil site mi mobil uygulama mı sorusunda tüketicilerin %65′i mobil siteleri tercih ettiklerini belirtirken, mobil uygulamaları tercih edenlerin oranı %35′le sınırlı kalıyor. Yapılan diğer araştırmalarda mobil uygulamalar daha çok öne çıkıyor gibi görünse de bu araştırmada mobil siteler tüketiciler tarafından daha çok tercih ediliyor.
Akıllı telefonuyla alışveriş yapan her 3 tüketiciden biri mağaza görevlisinden yardım almaktansa mobil cihazı üzerinden ürün hakkında arama yapmayı tercih ediyor. Elektronik ürünler ve araç-gereçler söz konusu olduğunda ise bu oran yarı yarıya oluyor.

 


Akıllı telefon sahiplerinin %90’ı alışverişe çıkmadan önce mobil cihazlarından ön araştırma yapıyorlar. %58’lik bir bölüm mağazaların adreslerini ararken, %57’lik bir bölüm mesai saatlerini öğrenmek için akıllı telefonlarını kullanıyor. Alışveriş öncesi mobil cihazlarından fiyat karşılaştırması yapanlar ise %44’lik bir bölümü oluşturuyor.


Tüm Haberler