19 Mayıs 2014

Responsive Tasarımlar ve Seo

sitebizden web tasarım haberleri

Google’ın kullanıcı aramalarıyla ilgili olan her şeyi sunma görevini yerine getirme çabasındaki son atılım mobil cihazlardan yapılan aramaları ilgilendiriyor. Yeni SEO düzeninde, sayfaların farklı mobil cihazlarda düzgün görüntülenmesini sağlayan “responsive” tasarım sistemine sahip olmayan siteler yandı.



Google’ın kullanıcı aramalarıyla ilgili olan her şeyi sunma görevini yerine getirme çabasındaki son atılım mobil cihazlardan yapılan aramaları ilgilendiriyor. Yeni SEO düzeninde, sayfaların farklı mobil cihazlarda düzgün görüntülenmesini sağlayan “responsive” tasarım sistemine sahip olmayan siteler yandı.


Çok değil, kısa süre önce Google’ın mobil sistemler için tasarlanan özel siteleri tercih edeceği görüşü hakimdi. Ancak bugün ortaya çıkan sonuç hiç de öyle değil. Yapılan açıklamada Google’ın hiçbir zaman bir platform üzerine yoğunlaşmayacağı belirtiliyor. “Googlebot ve Googlebot-Mobile sistemlerinin ulaşabildiği her URL formatı bizim için geçerlidir.” cümlesinden anlaşıldığı gibi, sadece PC veya sadece mobil veya sadece Mac için kurulan sistemler pek de avantajlı olmuyor. İşte bu noktada “responsive” tasarımlar diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. Çünkü bu tasarım platform ne olursa olsun, sayfanın olabilecek en mükemmel halde kullanıcıya sunulmasını amaçlıyor.


""


Çok sık yapılan iki hata var. Eğer Google’ın arama sonuçlarında kendinize yer bulmak istiyorsanız bu hataları yapmaktan kesinlikle kaçınmanız gerekiyor.

 

Hatalı Yönlendirmeler

Google analizlerine göre en sık yapılan hatalardan biri yönlendirme işlemleri için kullanılan otomatik servisler. Genelde bu servisler istenilen sayfalar yerine kullanıcıları ana sayfanıza yönlendirmekle kısıtlı kalıyor. Özellikle de mobil cihazlara sundukları URLlerde. Bu yüzden Google da aynı verileri inceliyor ve arama sonuçları her seferinde ana sayfanızda olan verilerle kısıtlı kalıyor. Bu sebeple de SEO’nuza büyük bir darbe almış oluyorsunuz.


Sayfa tasarımlarınızın “responsive” yani duyarlı olmasını sağlarsanız bu tür detayların hiçbiri ile ilgilenmenize gerek kalmıyor. Cihaz ne olursa olsun sayfa kendini otomatik olarak ayarlıyor ve böylece farklı cihazlara farklı URLler yollamak gibi bir sorununuz olmuyor. SEO ayarlarınızsa her zaman aynı etkililikle çalışıyor.

 


Akıllı Telefonlara Özgü Hatalar

404 (sayfa bulunamadı) hatalarının ne kadar acı verici olduğunu hepimiz biliriz. Ancak bu hatalara bulaşmamak için mobil kullanıcıların masaüstü kullanıcılara oranla daha az içeriğe ulaşabilmesi durumu düpedüz canilik! İçeriği sunmamak düşünülebilir bir seçenek değil ancak yanlış sunmak da pek tercih edilecek bir durum sayılmaz. Sık yapılan hatalardan biri de akıllı telefonların mobil veya desktop arasındaki ayrımı çok iyi yapamıyor olmasından kaynaklanıyor. Bu tür durumlarda Googlebot-Mobile devreye giriyor ve yanlış bir arayüz tespit edildiğinden mobil cihaza masa-üstüler için hazırlanmış bir URL yolluyor. Akıllı telefon onu açamadığından Googlebot-Mobile yeniden devreye giriyor ve bu sefer de mobil cihazlar için kullanılacak bir URL yolluyor. Ancak bazı akıllı telefonlar önceden hazırlanmış bu iki sisteme de karşılık vermediğinden sonsuz bir döngü ortaya çıkmış oluyor. 404′den daha kötü değil mi?


Çözüm ise çok basit, çok: responsive tasarım.

Yani, yalnızca bu iki hata yüzünden bile duyarlı tasarım modeline geçiş yapılabilir ama dahası da var. Sayfaların erişilebilirliğini etkileyen iki temel sorunun yanı sıra bazı basit hatalar da mevcut.

 

 

Oynatılamayan Videolar

Bazı video türleri akıllı telefonlar ve mobil cihazlarda kullanıma uygun olmuyor (iPhone’da Flash video?). Bu yüzden Google bütün mobil cihazlar için HTML5 kod sistemini tavsiye ediyor. Ne de olsa uyumluluk problemi yok.

 


Uygulama Tanıtımları

SEO’nuzu tamamen devreden çıkaran bir hata var! Mobil cihazlar için geliştirdiğiniz uygulamaları sitenize mobil cihazlardan giriş yapan kişilere tanıtmak çok etkili bir yöntem değil mi? Ancak tam sayfa “splash” olarak yapılan reklamlar sonucunda Googlebot abimiz sinirleniyor ve sitenizin SEO bilgisini okumaktan vazgeçiyor. Bu durumda arama sonuçlarında görünmüyorsunuz! Onun yerine içeriğin alt veya üst kısmında “banner” kullanarak bu uygulamaların tanıtımını yapmanız öneriliyor.

 


Yavaş Yüklenen Sayfalar

Masaüste kullanımlarda olduğu gibi, mobil cihazların kullanıldığı ortamlarda da hız önemlidir. Sayfanızı ziyeret etmek isteyen kişi telefon elinde 10 saniye beklerse sayfanızı ziyaret etmekten vazgeçebilir. Google da bu durumun farkında ve bu sebeple SEO için sayfanızı taradığında sayfanızın ortalama yüklenme süresini de göz önünde tutuyor. Ne kadar yavaşsanız o kadar aşağılarda yer alıyorsunuz. Bu yüzden yeniden yönlendirmelerden kaçının ve mobil uyumluluğunu yeniden yönlendirme olmadan halleden ‘responsive’ tasarıma geçin.

 

Bugün ne kadar çok övdük ‘responsive’ tasarımları.

Ama övgüyü hak ediyorlar, mobil dönemde duyarlı olmak, iyidir.

İyi çalışmalar

Tüm Haberler