12 Mayıs 2017

Web Sitesini CDN ye Taşımak 2017

sitebizden web tasarım haberleri

Bu yazımızda MAXCDN 'de hesap oluşturma ve web sitenizi bir CDN servisine nasıl entegre edebileceğini anlatacağız.

Bu yazımızda CDN servislerini ve web sitenizi nasıl bir CDN servise entegre edebileceğinizi anlatacağız. Her yerde wordpress gibi açık kaynak kodlu sistemlerin CDN servislerini entegrasyonunu bulabilirsiniz. Fakat kendi yazdığınız bir sistemi, statik web sitelerinin ya da özel bir yazılımın CDN servislerine kaydı konusunda fazla bir döküman bulunmuyor. Aslına bakarsanız CDN bir servis aldıktan sonrası çok kolay sadece sitenizi servise kaydettirdikten sonra ayarlarını yapmanız ve ilgili içerik bağlantılarını CDN servisten çekmeniz yeterli.

CDN servislerin ne olduğunu araştırıp buraya geldiğinizi varsayarak sizlere CDN nedir veya neden kullanılmaldır konularına değinmeden benim tercih ettiğim MAXCDN nasıl kurulur ona geçeceğim.

En çok tercih edilen sistemlerden biri olan MAXCDN için öncelikle bir plan seçip kayıt oluşturmanız gerekiyor. Eğer çok fazla hit alan bir siteniz yoksa giriş seviyesinde bir hesap sizin için uygun olacaktır. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir nokta da eğer bir e-ticaret sistemi kullanıyorsanız SSL sertifkası ve DDos koruması gibi ek özellikler fiyatı yükseltebilir. Eğer paylaşımlı bir SSL sertifikasını kabul ederseniz en düşük paket bile işinizi görür. Ayrıca şu anda en düşük paketli bir hesaba 2 Zone ( alan ) ekleyebilirsiniz.

 

MAXCDN Fiyatlandırma

 

Kayıt olup ödeme yaptığınızda ( bu arada yıllık ödeme yaparsanız 2 ay ücretsiz kullanabiliyorsunuz. ) Eposta adresinize bir onay linki gönderiliyor. Onay linkine tıklayıp hesabınızı onayladıktan sonra MaxCDN panelinize yönlendiriliyorsunuz. Panelinizden üst menüden önce Zones kısmına gelin ve oradan Pull Zones ve Create Pull Zones a gelin. Karşınıza gelen formda 

Name kısmına ekleyeceğiniz 3 karakterden uzun bir isim yazın Origin Server URL kısmına CDN servise entegre etmek istediğiniz alan adını yazın Label kısmını boş bırakabilir veya aklınızda kalması için bir etiket yazabilirsiniz. 

 

 

Max CDN de diğer bazı servislerdeki gibi 24 saat beklemek zorunda değilsiniz. Pull Zone kısmında Create dediğinizde 3 dakika gibi kısa bir süre sonra hesabınız aktif hale gelecektir. Size bu aşamadan sonra edgeSSL satmak isteyen bir uyarı penceresi göreceksiniz. Paylaşımlı bir SSL sertfikası işinizi görürse satın almayın çünkü aylık ekstra 99 Dolar gibi bir maliyeti var bu da senelik ortalama 1200 Dolar demek. :( Bu uyarı penceresini kapatıp ayarları yapmaya başlayabiliriz. Unutmayın CDN servislerde nerdeyse kullanmak istediğiniz tüm eklentiler ekstra ücretlidir. Bu nedenle kredi kartınızla alım yaparken sanal kredi kartı kullanmanızı şiddetle öneriyorum. Dalgın bir anınıza gelip hiç kullanmayacağınız bir servise ciddi ücretler ödeyebilirsiniz. Örneğin hiç kullanmadığınız halde özel bir SSL sertifikası için yıllık 4 Bin Lira gibi bir ödemek çok can sıkıcı olurdu. 

 

Neyse şimdi gelelim ayarları nasıl yapacağımıza. Zones kısmında eklediğimiz domainin karşısında manage a tıklayıp gelen menunden settings e tıklıyoruz. 

Öncelikle size sitenizde harici bağlantı olarak kısa bir cdn adresi görünmesini istiyorsanız custom domains'e cdn.sitedomainadi.com gibi bir alt domain yazıp add düğmesine tıklayın. Böylelikle yazdığınız domain adını yazdığınızda sitenizin ana sayfasını göreceksiniz. Diğer ayarlarda dosyalarınızın cache de kaç gün saklanacağını ben 7 gün olarak işaretledim ayrca sıkıştırma seçeneğini de seçip formu güncelledim. Hepsi bu kadar artık CDN kurulumu tamamlandı. Bundan sonraki aşamada bize servisin verdiği CNAME adresini cPanelden domainimizin CNAME kaydına tanımlayacağız

maxCDN ayarlar

 

 Sitenizden cPanele girip simple DNS zone kısmından Cname kaydı oluşturun. Name kısmına domain için tanımladığımız CDN ismini yazıyoruz. CDN servisinin bize verdiği linki de CNAME değeri içine yapıştırıp kaydediyoruz. Evet CNAME kaydımızı da tanımladıktan kısa bir süre sonra cdn.domainadi.com a girdiğimizde sitemizin anasayfasıyla karşılaşmamız gerekiyor.

 

CPanel CNAME kaydı

 Şimdi gelelim sitemizde nasıl kullanacağımıza. Aslında bunu WP gibi sistemlerde otomatik olarak yapabiliyorsunuz ama kendi yazdığınız bir sistemde ya da özel bir yazılımda manuel olarak yapmanız gerekiyor.

 

Yapılacak şey aslında çok basit. Dosya yollarını kendi sunucunuzdan çekmek yerine aynı urllerin başına CDN servisin verdiği bağlantıyı yazmanız yeterli. Örneğin bir resim çekerken kullandığımız

< img src="mevcuturladresiniz/images/logos/logo1.jpg" alt="" / >

yerine

img src="http:// cdn.domainadi.com/images/logos/logo1.jpg" alt="" / >

gibi bir yapı kullanıyoruz. Bu yapıyı tüm css ve js gibi sunucudan çekeceğiniz tüm dosyalarda kullanabilirsiniz. Böylelikle tüm statik dosyalarınızı CDN Servisimize yüklemiş oluyoruz. Aslında bunun bir diğer anlamı sitenizde yaptığınız bir değişiklik olursa CDN servisinden cache sıfırlamak zorunda olduğumuzdur. 

CND hesabımızdan Cache i sıfırlamak için maxCDN hesabına girdikten sonra

Pull zones > Manage cache > Purge All diyebilirsiniz. 

 

Tüm Haberler