27 Temmuz 2020

Yeni Başlayanlar için E-Ticaret Rehberi

sitebizden web tasarım haberleri

Bir eticaret paketi aldınız ve eticaret sitenizi kurdunuz. Peki sonraki adım nedir? 

Pazarlama araçlarıyla, çeşitli e-ticaret pazarlama fikirleri arasında ayrım yapmak çok zor olabilir. Bu makale, e-ticaret pazarlamasının tam olarak ne olduğu ve müşterilerin kazanmak için günümüzün en değerli pazarlama kanallarının nasıl kullanılacağı hakkında bir fikir vermeye çalışacağız.

E-Ticaret Pazarlaması Nedir?
E-ticaret pazarlaması, müşterileri çevrimiçi mağazanıza çekmek ve ürünleriniz ve markanız hakkındaki farkındalığı artırmak için kullandığınız araçların ve davranışların tümüne verilen isimdir.

Sosyal medya, e-posta kampanyaları, dijital içerik ve daha fazlasıyla müşterileri çekebilirsiniz. Her e-ticaret pazarlama stratejisini ayrıntılı olarak açıklayacağız, ancak önce bu stratejiyi oluşturmaya başlayalım.

 

E-Ticaret Pazarlama Stratejisi Nedir?
E-ticaret pazarlama stratejisi, tüketicilere ulaşmak ve onları müşterilere dönüştürmek için kullanılan çevrimiçi bir işletme planıdır. Bir çevrimiçi mağazanın pazarlama hedeflerine dayanan uzun vadeli bir yaklaşımdır.

E-ticaret pazarlama stratejinizi geliştirmek için şunları yapmanız gerekir:

  • Hedefler belirleyin veya neyi başarmak istediğinizi tanımlayın. Hedefinize ulaşılabilir ve ölçülebilir olmalıdır.Örneğin, web sitesi ziyaretçilerinin sayısını veya çevrimiçi satışların miktarını artırın. 
  • Stratejinizi eyleme geçirilebilir adımlara bölün. Hedefinize ulaşmak için ne yapacaksınız? Örneğin, web sitesi ziyaretçilerinin sayısını artırmak istiyorsanız SEO'nuz üzerinde çalışmak, mağazanızı sosyal medyada tanıtmak veya e-posta kampanyaları yapmak isteyebilirsiniz.

E-Ticaret Pazarlamasını Nasıl Öğrenebilirim?
Yeni başladığınızda, e-ticaret pazarlamasıyla ilgili her şey başınızın üstünde gibi görünüyor. Neyse ki, herkes pazarlama temellerini öğrenebilir. Sizin için daha kolay hale getirmek için birkaç kaynağımız var:

  • Blogumuzdaki Pazarlama ve Promosyon bölümüne göz atın
  • E-ticaret uzmanlarından öğrenmek için sitebizden E-ticaret seminerlerine katılın
  • sitebizden blog bültenine abone olun. Yeni blog gönderileri alacaksınız ve e-ticaret pazarlamasıyla ilgili podcast bölümleri doğrudan gelen kutunuza gönderilecek.

E-Ticaret İşimi Nasıl Teşvik Edebilirim?


E-ticaret için pazarlama birçok şekilde olabilir. Herkesin işlerine ve ürünlerine trafik çekmek için kullanabileceği bazı kolay yöntemleri açıklayacağız.

Yeni başlayanlar için içerik pazarlama ipuçları
İçerik pazarlamasının yolu, müşterilerin dikkatini bir ürün veya hizmete çekmek için ücretsiz olarak değerli içerikler oluşturmaktan geçer

Bu tür içeriğin en popüler biçimleri blog gönderileri ve videolardır. Örneğin, bir saat mağazası su geçirmez saatlerin seçilmesiyle ilgili bir blog gönderisini paylaşabilir. Bir yoga öğretmeni, sabah yoga rutinini açıklayan bir YouTube videosu yükleyebilir.

Basılabilirler, e-kitaplar, hatta web seminerleri ve podcast'ler gibi başka içerik türleri de oluşturabilirsiniz.

Hangi biçimi seçerseniz seçin, içeriğiniz hedef kitlenize yardımcı olmalıdır. Videonuz potansiyel müşterilere yardımcı olur, onları eğitir veya eğlendirirse sizi  işinizde uzman olarak görür. Bu da sizden satın alma şansını artırır.

Mağazanızı tanıtmak için içerik oluştururken şunlardan emin olun:

  • Oluşturduğunuz içeriğin müşterilerin ürün veya sektörünüzle ilgili sorularını yanıtlasın.
  • Sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirir biçimde olsun.

 

Siz içeriği oluşturur oluşturmaz o içerik Google ve diğer arama motorları içeriğinizi otomatik olarak bulamaz. İçeriğinizin sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmesini sağlamak için şunları yapabilirsiniz:

  • Kullanıcıların ürününüzü bulmak veya sektörünüzü araştırmak için kullanacakları birincil anahtar kelimeleri belirleyin. Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi çeşitli anahtar kelime araştırma araçlarını kullanabilirsiniz.
  • İçeriğinizi forumlar, web siteleri ve ürünlerinizle ilgili sosyal medya sayfalarında sitenize verilen bağlantılarla paylaşın. Bağlantılar arama motorları için bağlantılar oluşturur ve bunlar mağazanızı içeren aramaları sonuçlarda daha üst sıralara çıkarır.
  • Arama motorları tarafından dizine alınan ayrıntıları sağlamak için sitenizin her sayfasında en az 600 kelime olmalıdır. Ancak, sadece kelime için de  içerik eklemeyin. Daima müşterilerinizi düşünün. İlgilendikleri ve ürününüz hakkında ne bilmek istedikleri hakkında yazın.
    Kullanıcıları sitenize çekmek için yüksek hacimli, uzun kuyruklu anahtar kelime aramalarına yanıt veren bir SSS sayfası oluşturun.
  • Görünürlüğünüze yardımcı olması için mağazanızdaki Twitter ve Facebook gibi hizmetler için sosyal paylaşım düğmelerini etkinleştirin. Mağazanız sosyal medyada ne kadar çok görünürlüğe sahipse, o kadar çok organik trafik çekebilirsiniz.

Yeni başlayanlar için e-posta pazarlama ipuçları


E-posta pazarlaması, müşterilerinize ulaşmanın en uygun maliyetli yoludur. Ayrıca, müşteriler e-posta almaya açıktır. Statista'ya göre, katılımcıların% 49'u haftada en sevdikleri markalardan promosyon e-postaları almak istiyor.

Tüketicilerin% 49'u haftada bir markalardan e-posta almak istiyor
E-postalar müşterileri mağazanıza çekmek için çok iyi bir yoldur. Alışveriş yapanlar yeni ürünler, promosyonlar veya satışlar hakkında bilgi aldıklarında geri dönmeye istekli olurlar.

Bu e-ticaret pazarlama yöntemini kullanmaya başlamak için önce e-posta listenizi oluşturmanız gerekir. Bunu nasıl yapabileceğiniz aşağıda açıklamaya çalıştım:

  • Açılır e-posta yakalama formlarını kullanın. Posta listenize neden abone olduğunuzu belirtin. Mevsimsel envanter değişiklikleriniz varsa, pop-up'ın şöyle bir şey söylemesini sağlayın: “En sıcak mevsimlik ürünlerimiz piyasaya çıktığında kaçırmayın!” Önemli bir etki yaratmak için farklı formları düzenli olarak test edin.
  • Mevcut müşterileri ödüllendirmek ve geri gelmelerini sağlamak için indirimler yapın. Müşteri tavsiyeleri için indirim bile yapabilirsiniz. 
  • E-posta kayıtlarını teşvik etmek için bir yarışma kullanın. Kullanıcılar e-posta adreslerini sizinle paylaştıklarında, bunu bir yarışma veya hediyeye giriş yapın. İnsanlar girerken yarışma çevresinde heyecan yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda yarışma hakkında bir şeyler paylaşmalarını sağlayabilirsiniz.
  • sitebizden eticaret paketinde, müşteri siparişi verdikten sonra müşteri e-postaları kasada toplanır. Bir müşteri siparişi vermeyi bitirmezse bile tamamlanmamış siparişler içinde potansiyel müşterilerin epostalarını alabilirsiniz. 

Müşteri e-postalarınızı topladıktan sonra, haber bülteninizi gönderme zamanı. Daha küçük listelere manuel olarak gönderebilirsiniz, ancak liste 50 e-posta adresinin üzerine çıktığında, Mailchimp gibi bir e-posta servis sağlayıcısı kullanmayı düşünmelisiniz.

 

 

Başka bir email pazarlama yöntemi de otomatik epostalardır. Mağazanızdaki belirli işlemleri tamamladıklarında müşterilerinize otomatik olarak e-posta gönderebilirsiniz. Örneğin, favorilerine bir ürün eklediklerinde veya bir satın alma işlemini tamamladıklarında.

Otomatik e-postalar, müşterileri tutmanıza ve bir süre sizden hiçbir şey satın almayan müşterileri etkinleştirmeye yardımcı olur.

sitebizden eticaret paketi ticaretBizdenile  ile farklı türlerde otomatik e-postalar gönderebilirsiniz. Bir ürünün fiyatı düştüğü zaman, müşterilerinizin doğum günlerinde, evlilik yıl dönümlerinde, sipariş durumları ile ilgili bilgiler otomatik olarak gönderilmektedir.

 

Yeni başlayanlar için tıklama başına ödeme reklamcılığı


E-ticaret mağazanızdaki ürünler için tıklama başına ödeme (TBM) reklamını kullandığında, internete bir reklam yerleştirir ve her tıklandığında sabit bir ücret ödersiniz. Çevrimiçi reklamcılık, trafik oluşturmak için çok iyi fırsattır. Maliyetli bir çözüm olduğundan dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var;

  • Google üzerinden reklamlarının en popüleri şu anda  TBM reklam sistemidir. Google Ads'i kullanmaya başlamak istersiniz ve araçların kullanımı kolaydır.
  • Daha genel bir ürün satıyorsanız, ancak belirli bir demografik veya ilgi grubuna satıyorsanız, Facebook Reklamları ile başlamak isteyebilirsiniz. Facebook Reklamları, reklamlarınızı kimlerin gördüğünü ayarlamanıza olanak tanır, ancak bu spesifiklik için biraz daha maliyetli olabilir.

 

Ücretli reklamlara başlayanlara önemli birkaç öneri:

  • Düşük bir günlük bütçeyle başlayın, ardından sonuçlara göre yaklaşımınızı deneyin ve değiştirin. Her reklam evde yayınlanmayacaktır. Reklam türleriyle deneme yapmak, koyduğunuz paradan en yüksek değeri elde etmenizi sağlamak için en iyi olanı bulmanıza yardımcı olur.
  • Her sosyal medya kuruluşu artık TBM reklam sistemine sahip. Facebook, Instagram, Pinterest, Snapchat, YouTube... Hangi sosyal medya platformlarının size en çok fayda sağladığına bir göz atın ve işinizi büyütmek için TBM kampanyalarına biraz para koyup denemeniz gerekiyor.
  • Tamamlanan satışların nereden geldiğini öğrenmek ve en başarılı kampanyaların uygulamalarını tekrarlamak için Google Ads Etiketi, Facebook Piksel, Snap Piksel ve Pinterest Etiketi gibi dönüşüm izleme kodlarını kullanın.

 

Yeni başlayanlar için sosyal medya pazarlama ipuçları


Sosyal medyanın e-ticaret pazarlamasında etkili bir araç olmasının birçok nedeni vardır. Uygun maliyetlidir; sosyal medyada milyarlarca kullanıcı var ve bu da bir mağazanın etrafında topluluk oluşturmaya yardımcı oluyor. Ancak her gün yeni sosyal medya platformları ortaya çıktığında seçenekleriniz bunaltıcı görünebilir.

Unutmayın: aynı anda her yerde olmak zorunda değilsiniz. Sosyal medya sitelerini akıllıca keşfedin ve ürünlerinizi en iyi şekilde sergileyen ve hedeflediğiniz kitleye ulaşan platformları kullanın.

Facebook genellikle hemen hemen her işletme için mükemmel bir seçimdir. Geniş bir erişime sahip özelleştirilebilir pazarlama ve izleme araçlarına sahiptir. 

 

Aşağıdakileri geliştirmek için sürekli olarak paylaşılabilir tweetler göndermek için zamanınız ve kaynaklarınız varsa Twitter yararlı bir çıkış noktasıdır. Twitter ayrıca müşterileri mağazanızdan ürün paylaşmaya teşvik etmek için kolay bir yerdir.

Ürününüz güçlü bir görsel öğeye sahipse Instagram ve Pinterest işiniz için güzel evler olacaktır. Örneğin, mağazanız satın alınması gereken kıyafetler veya diğer benzersiz ürünler satıyorsa, bunlar yatırım yapmanız gereken sitelerdir. Ayrıca, sitebizdden eticaret paketinde bulunan instaShop modülünü de kullanabiirsiniz

LinkedIn, işletmelere ve profesyonellere yönelik ürün veya hizmet satmak için doğal bir platform oluşturur.

Snapchat ve TikTok, daha genç bir kitleye satış yapıyorsanız harikadır (bunu yapmazsanız da yine de kendi yararınıza kullanabilirsiniz). İşinizi eğlenceli, eğlenceli içerikle tanıtıyorsanız bu platformlar en iyi sonucu verir, bu nedenle yaratıcılığınızı geliştirmeye hazır olun. Örneğin, İzmir Hayvanat Bahçesi'nin takipçilerini nasıl eğlendirdiği aşağıda açıklanmıştır:

E-ticaret pazarlamasının bir başka yöntemi de Reddit gibi sosyal haber toplama ve tartışma web sitelerine girmektir. İçeriğe özgü gruplar için bir merkez olduğundan, burada tamamen yeni bir müşteri tabanı bulabilirsiniz. Nereye gönderi yaptığınıza bağlı olarak kendi ürünlerinizi paylaşmaya karşı kurallar olabileceğinden ince baskıyı dikkatlice okuyun.

Sosyal medya platformlarınızı seçtikten sonra profilinizi ayarlamak için şu adımları izleyin:

  • Kendinize bir işletme sayfası edinin; size profil ve takipçilerinizin etkinliğine ilişkin faydalı araçlar ve analizler sunar
  • Profiliniz için net ve özlü bir biyografi yazın
  • Gerekirse görüntülerinizi ve profil gezintinizi düşünün
  • Hashtaglerin nasıl kullanılacağını öğrenin
  • Ne yayınlayacağınıza karar verin.
  • Sosyal medyada aktif olmanın, takipçilerinizi satış gönderileriyle spam yapmak anlamına gelmediğini unutmayın. Eğitici ve eğlenceli içeriğe sadık kalın, takipçileri anlamlı tartışmalara dahil edin, hediyeler yayınlayın, müşterinizin resimlerini ürününüzle paylaşın.

Markanızın etrafında bir topluluk oluşturmak için sosyal medyayı kullanmak, müşterilerle ilişkiler kurmanıza ve sonunda mağazanıza yönlendirmenize yardımcı olur.

 

 

Yeni başlayanlar için mağazanızı İnternet'e taşımanıza yardımcı olacak bazı dijital pazarlama ipuçlarını paylaştık. Bülten göndermek, sosyal medyada varlık oluşturmak, değerli içerik paylaşmak ve biraz TBM reklamı, yeni mağazanızı pazarlamak için sağlam bir temel oluşturur.

 

E-ticaret pazarlaması hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, markanızı tanıtmaya ilişkin blog yayınımıza göz atın. Bir sonraki blog yazısında görüşmek üzere sağlıklı günler, bol kazançlar.

 

Tüm Haberler